Έκθεση αφίσας από το αρχείο της Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Date:

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την 1η Νοεμβρίου τον ανακαινισμένο της χώρο, στην πλατεία Κολωνακίου αρ. 20, με μία έκθεση αφιερωμένη στις αφίσες του αρχείου της. Τίτλος της έκθεσης «321 | 426 | 52», αριθμοί που αντιστοιχούν στις αφίσες του αρχείου της, στις εκθέσεις που πραγματοποίησε η γκαλερί και στα χρόνια λειτουργία της – από τα πρώτα χρόνια, τη δεκαετία του 1960, με τη συμμετοχή του Αλέξανδρου Ιόλα, μέχρι και τις πιο σύγχρονες συνεργασίες με διεθνείς γκαλερί όπως οι Denise Ren?, Leo Castelli, Beyeler, Gemini G.E.L., Marian Goodman κ.ά.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά δείγματα αφισών από σημαντικές εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα, καθώς και στις γκαλερί του Αλέξανδρου Ιόλα. Ανάμεσά τους βρίσκουμε δείγματα από τους «Νέους Ρεαλιστές» με επιμέλεια του θεωρητικού τους Πιερ Ρεστανί, την τελευταία έκθεση του Άντι Γουόρχολ με τον «Μυστικό Δείπνο» (1987), τις εκθέσεις σπουδαίων καλλιτεχνών, για πρώτη φορά σε ελληνική γκαλερί, όπως οι Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Mαξ Ερνστ, Μαν Ρέι, Lallannes, Λούτσιο Φοντάνα, Μάτα αλλά και αφίσες ειδικά σχεδιασμένες από καλλιτέχνες (π.χ. Ζαν Τινγκελί, Les Lalanne, Takis, Φασιανός, κ.ά.) για την έκθεσή τους, με την επιμέλεια της Γκαλερί Ζουμπουλάκη και του Αλέξανδρου Ιόλα και τους τυπογράφους Graphic Olimpia στο Μιλάνο και Βασίλη Κατούφα στην Αθήνα, μεταξύ άλλων.

Η γκαλερί συντηρεί ένα πολύτιμο αρχείο με 321 αφίσες και πολλαπλά, εφήμερα αντικείμενα όπως προσκλήσεις, δελτία Τύπου, φωτογραφίες, καταλόγους κ.τ.λ. Στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί στην γκαλερί τρεις εκθέσεις αφισών -100 Αφίσες (1971-1985), 20 χρόνια Αφίσας (1988), και Έκθεση Αφισών (1968-1991).

Share post:

LATEST

MUSTS

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Τζούμας σε ηλικία 78 ετών

Απεβίωσε σήμερα, Σάββατο σε ηλικία 78 ετών ο Κωνσταντίνος Τζούμας,...

‘Oλα όσα μας έταξε το Disney + (Ταινίες Ορόσημα)

Στις 14 Ιουλίου 2022, ήρθε (μετά από αρκετές καθυστερήσεις)...

Πόσες διασκευές του “Enjoy The Silence” είμαστε ικανοί να αντέξουμε;

Αγαπάμε ίσως και λατρεύουμε Depeche Mode! Το συγκρότημα από...
Punked