Η WisDomme είναι rigger, δηλαδή εκπαιδευμενο κυριαρχικό άτομο που δένει τα μοντέλα του (bunnies) με την τέχνη του Shibari.

Μαζί με τη συνεργάτιδα της διεξάγουν εργαστήρια και κάνουν Shibari performances. Σε αυτήν τη συνέντευξη, μας ξεναγεί στον κόσμο της τέχνης της, το τί επικρατεί στην ελληνική σκηνή, την εμπειρία της σαν femdom (female dominant) και τους στόχους της για το μέλλον.

80e5a293e74863e7043082b044b8c1f4000053320dcde634f75c3b6a1ed21ef1 NoctuaNoir

Θα ήθελες να μας περιγράψεις με λίγα λόγια την τέχνη του shibari;

Στα ιαπωνικά “shibari” σημαίνει “δένω” και αποτελεί μια τέχνη που έχει της ρίζες της στο hojo jutsu, μια πολεμική πρακτική των samurai. Δεν θα ήθελα να σταθώ όμως τόσο στην ιστορία ή στους ορισμούς.

Για μένα σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς πως τα σχοινιά, σε αυτήν την προσέγγιση, δεν χρησιμοποιούνται όπως το δυτικό δέσιμο. Δηλαδή δεν εχουν σαν μοναδικό στόχο την ακινητοποίηση του ατόμου. Εδώ το σχοινί δεν είναι απλά το εργαλείο μας, ειναι το ίδιο το παιχνίδι. Και μπορεί να προσφέρει άπειρες επιλογές.

194411d2d5151d7567a5f367c1835e13d9d07089c0e4c52f619b5f60dcfbf0eaΜπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για να περιορίσει τον παρτενέρ του, να προκαλέσει πόνο, διέγερση, αισθήσεις και συναισθήματα, να επικοινωνήσει, να συνδεθεί, να χειριστεί το σώμα του άλλου, να δημιουργήσει ένα αισθητικό αποτέλεσμα ή ό,τι άλλο προκύψει στο κάθε άτομο.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς ενεργά με το shibari;

Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τα σχοινιά, είχα μια έντονη έλξη σε αυτήν την τέχνη, τόσο από προσωπικό ενδιαφέρον, όσο και για το αισθητικό του αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, στο κομμάτι των αιωρήσεων υπάρχει και αυτό το adrenaline rush που με έκανε να πάω προς αυτήν την κατευθυνση, καθώς και η πρόκληση της δημιουργίας, δηλαδή τί δυνατότητες έχω, τί μπορώ να κάνω, με διαφορετικά σώματα και διαφορετικούς ανθρώπους.

Πως δημιούργησες την WisDomme;

Χεχε, αυτό ήταν απλό για μένα. Το όνομά μου είναι Σοφία, στα αγγλικά wisdom. Απλά πρόσθεσα ένα domme. Νομίζω πως είναι ένα λογοπαίγνιο που με εκφράζει.

a2a0743193ac501bdf3d0df0240b374c420dafa01660bb95c3e4e9952c2ff105 OCPpro

Ποια θεωρείς ότι είναι η τέχνη του Shibari στην Ελλάδα; Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την σκηνή του εξωτερικού;

Θα έλεγα πως στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται μια σκηνή με αρκετή ποικιλία. Μπορεί κανείς να δει πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ταυτόχρονα, είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα υπάρξει επίκριση από την μεριά κάποιων για την προσέγγιση των άλλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουν το shibari είναι ανοιχτοί σε όλο του το φάσμα, κάτι που μπορεί να δώσει μεγάλη έμπνευση στο να εξερευνήσει ο καθένας τις επιλογές που τον εμπνέουν.

Κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει είναι το θέμα της διαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερα από την πλευρά αυτών που δένουν υπάρχει κάποιες φορές το στερεότυπο πως, αφού τα σχοινιά αποτελούν από τον ορισμό τους μια ερωτική πρακτική, αυτή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει κάθε φορά σεξουαλικό περιεχόμενο. Σαφώς και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσέγγιση και έχει το δικαίωμα να βιώνει τα σχοινιά με όποιον τρόπο θέλει.

d00ccb94f6945e128efa2feedfdb6ffcb9ba4a66b6029f96a1823bfc97562994 Yomi

Ευτυχώς το θέμα της διαπραγμάτευσης και της συναίνεσης έχει αρχίσει να παιρνει τις διαστάσεις που χρειάζεται και υπάρχει θετική εξέλιξη σε αυτό το θεμα. Το ίδιο αφορά και άλλα στερεότυπα, όπως ότι «υπάρχουν σωματότυποι ακατάλληλοι να δεθούν» ή «αυτό δεν είναι ιδιαίτερα γυναικείο σπορ» και λοιπές ανοησίες που σιγά σιγά αρχίζουν να εκλείπουν.

Σε σχέση με την σκηνή του εξωτερικού δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο να παραθέσω, γιατί πολλά μέρη που υπάρχει έντονη σκηνή σχοινιών, τείνουν να αναπτύσσουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Άλλα στοιχεία θα δει κανείς στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Εδιμβούργο, την Βαρκελώνη ή το Παρίσι κτλ κτλ .

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ερωτικού και performative shibari;

Στην δική μου προσέγγιση, μια performance shibari συνδυάζει το προσωπικό μου παιχνιδιάρικο στυλ με μια έμφαση στον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του shibari. Τόσο γιατί είναι κάτι που με εμπνέει, όσο και γιατί είναι κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να βγει πιο εύκολα προς τα έξω. Αυτό αφορά ένα κομμάτι του κοινού, που μπορεί να έχει περιέργεια, αλλά ταυτόχρονα να το βλέπει και ως έντονο ταμπού. Θα έλεγα όμως πως, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν ερωτικά στοιχεία.

cd53244a1a7c276788c33402ce3091ad30e230beee42eccdfb69489092e59acb
Irini Stam

Σε μια προσωπική στιγμή, μπορεί ο τρόπος που θα έκανα σχοινιά να είναι παρόμοιος με τον τρόπο που θα έκανα performance. Μπορεί και όχι. Μπορεί να θέλω να παίξω χρησιμοποιώντας μόνο ένα σχοινί, ή να πάρω τον χρόνο μου ή να βάλω και άλλες παραμέτρους στο παιχνίδι κτλ.

 

Γνωρίζω ότι, τόσο στα εργαστήρια που κάνεις, όσο και στις performances, συνεργάζεσαι πάντα με την παρτενέρ σου. Θες να μας μιλήσεις πως προέκυψε η συνεργασία σας και η δημιουργία της AthenShibari; 

Σχεδόν πάντα. Και οι δύο μας μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουμε με άλλα άτομα, όμως τα περισσότερα δρώμενα τα πραγματοποιούμε μαζί. Συχνά κάνω μαθήματα και με τον Para_Bellum, τον άλλο σταθερό μου παρτενέρ. Κάποιες φορές και με την DuchessV, η οποία είναι το άτομο που με βοήθησε να εξελιχθώ περισσότερο στα σχοινιά.

Με την Psychopsis γνωριστήκαμε αρχές του 2018, ξεκινήσαμε να κάνουμε σχοινιά και ταιριάξαμε και σαν άνθρωποι. Έχει υπόβαθρο στο θέατρο, στο σύγχρονο χορό, αλλά και στην ψυχολογία. Αυτό με βοήθησε σε πολλές διαστάσεις. Στην σκηνική παρουσία, στην διαχείριση του άγχους και της πίεσης που έρχεται μαζί με την έκθεση σε κοινό. Στα σεμινάρια θα μιλήσει από την πλευρά του μοντέλου, τόσο στην πρακτική, όσο και στην ψυχολογική υπόσταση.

b42365bcf788ca5bc0b01a2d15bd99ac71ff02d923df56faf9d4e6b0faf6e5cf JustaLibertine

Με αυτά τα παιδιά, μαζί και με τον AlexisD, δημιουργησαμε την AthenShibari, η οποία δεν είναι προσανατολισμένη μόνο στο θέμα της τεχνικής των σχοινιών, αλλά και σε θέματα όπως το body positivity, kink positivity, safety, consent, diversity, inclusiveness και άλλα.

Θέλεις να μοιραστείς το βίωμά σου femdom και rigger;

Όπως ανέφερα στην πρώτη ερώτηση, το σχοινι στο shibari είναι το ίδιο το παιχνίδι. Και το δικό μου παιχνίδι, ως rigger, είναι ερωτικό, είναι δημιουργικό, είναι αισθησιακό, είναι σαδιστικό. Ανάλογα με την διάθεση της στιγμής και το τί θα μου εμπνεύσουν τα άτομα με τα οποία θα κάνουμε σχοινιά.

f2dde9856307d51a0f21c9c61375a7b9a8de03ea34672fd1b15277d8606f112a

Όσοναφορά το femdom βίωμα. Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως αυτή είναι μια πλευρά που δεν θα βγάλω με κάθε άνθρωπο που θα εμπλακώ. Επίσης το προσωπικό μου στυλ δεν είναι μέσα στον πιο στερεοτυπικό ορισμό του femdom. Δεν μου αρέσει να είμαι αυταρχική, απόμακρη, αυστηρή. Χωρίς, προφανώς, να θεωρώ αυτά τα στοιχεία αρνητικά. Απλά, προσωπικά, μου αρέσει να είμαι φροντιστική, χαριτωμένη (αλλά και όχι), αστεία. Μου αρέσει η ανταλλαγή δύναμης, τα παιχνίδια ρόλων, τα πρωτόκολλα σε ένα D/s πλαίσιο. Για μένα ο σαδισμός είναι μέσο κυριαρχίας, ο πόνος από μόνος του δεν με ενδιαφέρει τόσο. Με συγκινεί όταν το άλλο άτομο δέχεται για μένα. Ταυτόχρονα, μου είναι σημαντικό να είμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι συνειδητοί στους ρόλους μας. Να γνωρίζουμε πώς, πάνω απ’όλα είμαστε άνθρωποι, ισότιμοι. Και πως η επιλογή του κάθε ρόλου γίνεται σε ένα συναινετικό και κατ’ επέκταση, απολαυστικό και απελευθερωτικό πλαίσιο.

Τι θέματα θέλετε να θίξετε με την παρτενέρ σου μέσα από τα performances;

Μέσα από τις περφόρμανσις μας θέλουμε, συνήθως, να θίξουμε τον συνδυασμό της καλλιτεχνικής και της αισθησιακής πλευράς του shibari.  Επιπλέον, μας ενδιαφέρει να προβάλλουμε την οικειότητα ανάμεσα σε αυτόν που δένει κι αυτόν που δένεται, καθώς και την εναλλαγή της δύναμης που προκύπτει μεταξύ τους. Όταν φτιάχνουμε μια περφόρμανς, συχνά έχουμε στο μυαλό μας μια μικρή ιστορία. Κάποιες φορές μπορεί να είναι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, όπως μια κούκλα στα χέρια μιας μάγισσας ή δυο φιγούρες σε ένα τσίρκο που η μια τελικά καταφέρνει και κατακτά την άλλη… Άλλες φορές μπορεί να αφορά την προσωπική μας σύνδεση, ως ένα ζευγάρι που απλά παίζει με τα σχοινιά!

2c8ae023b6aa20da1602ef6c652e8f377f95c0d31e2a7e447f823d61c034df1e

Πάντα προσπαθούμε να προβάλλουμε τον σεβασμό που πρέπει να έχουν οι δυο παρτενέρ ο ένας για τον άλλον. Βλέπουμε το shibari ως teamwork,  δηλαδή τα εμπλεκόμενα μέλη συνεργάζονται προς ενα κοινό αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας άνθρωπος που δένει ένα άβουλο σώμα. Ιδιαίτερα το δικό μας στυλ βασίζεται έντονα σε αυτό που λέμε active modelling, δηλαδή ότι το μοντέλο όχι μόνο μπορεί να εμπνεύσει και σε ορισμένες περιπτώσεις να καθοδηγήσει την σκηνή, αλλά ταυτόχρονα είναι ενεργό μέσα στα σχοινιά. ‘Ετσι, μεγάλο κομμάτι του αποτελέσματος αφορά τη δράση του ίδιου του μοντέλου.

Πως θα μπορούσε να είναι πιο συμπεριλιπτική η σκηνή του shibari;

Αυτο είναι ένα θέμα που με απασχολεί. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που θα προκύψει όσο περισσότερο εξασθενούν τα υπάρχοντα στερεότυπα. Συχνά βλέπω πως, άτομα τα οποία είναι πιο μεγαλόσωμα ή έχουν ιδιαιτερότητες στην εμφάνισή τους ή έχουν μια queer ταυτότητα ή οτιδήποτε άλλο διαφορετικό από τη νόρμα, ενώ θέλουν να κάνουν σχοινιά,  δεν θα νιώσουν άνετα να το βγάλουν αυτό προς τα έξω. Κυρίως γιατί στην Ελλάδα η διαφορετικότητα αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό ρατσιστικά, αποθαρρύνοντας μειονότητες να προβληθούν επαρκώς.

Μίλησε μας για τα μελλοντικά σου σχέδια.

Στην παρούσα φάση θα ήθελα να δουλέψω περισσότερο πάνω σε συνδυασμό διαφορετικών τεχνών μαζί με την τέχνη του shibari . Σίγουρα θα ήθελα να δω ορισμένα από τα πλάνα του 2020 να υλοποιούνται μεσα στο 2021, μιας και είχαμε πολλές αναβολές και ακυρώσεις λόγο καραντίνας, τόσο σε event εντός Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό. Σε ένα πιο γενικό πλαίσιο, θα ήθελα να γνωρίσω περισσότερους ανθρώπους με ποιότητες και κοινές αξίες, ώστε να κάνουμε πράγματα μαζί, να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και να εξελιχθούμε όχι μόνο σε επίπεδο τέχνης, αλλά και σε επίπεδο προσωπικότητας.

Atossa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

79 − 71 =