“And now here we are, night of full Hunter’s Moon”.

Mary Sibley* the main female protagonist of Salem

Πως μπορεί να συνδέεται το Σάλεμ και οι μάγισσες με μια drag σύλλογικοτητα; Αυτό θα μπορέσεις να το μάθεις ακολουθώντας το Instagram account των Drag artists που αποτελούν τη συλλογικοτητα Drag Sabbat @dragsabbat.

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι που κάνουν Drag πλήττονται λόγω της πανδημίας αλλά και επειδή το Drag ακόμα δεν αναγνωρίζεται ως εργασία, στην Ελλάδα τουλάχιστον, με performers που έμειναν χωρίς εργασία στην καραντίνα και χωρίς κανένα επίδομα, η δημιουργία μιας Drag σύλλογικοτητας είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο θα μπορούσε να συμβεί.

104146568-114205596992932-8863432221852503271-o-1Πριν λίγες μέρες κυκλοφορησε online το πρώτο volume από τα performances, και αυτήν την Κυριακή στις 5 Ιουλίου κυκλοφορεί το volume 2.

Για να δείτε τo σόου μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριο σας εδώ , καθώς επίσης μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια, ακόλουθωντας τη σελίδα τους στο Instagram ή στο Facebook.

Είχα λοιπόν τη χαρά να μου πουν δύο λόγια γι’ αυτό το εγχείρημα δύο από τις performers που είναι μέλη του Drag Sabbat, και τις οποίες θα απολαύσουμε την Κυριακή. Θελετε δείτε τι μου είπαν η  Aphrodite HGW και η Mohdonna; Συνέχιστε το διαβάσμα φιλενάδια!


Aphrodite HGW

106361891-125746709172154-4777112853026128381-oΠως έγινε η αρχή για το Drag Sabbat;

Το Drag Sabbat ξεκίνησε ως διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ drag performers της χώρας τα οποία μέσω καραντίνας αντιμετωπίζαμε κοινές προκλήσεις και προβλήματα και θέλαμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε αν και πως μπορούμε να αλληλοϋποστηριχθούμε.

Πως νιώθετε για τη συλλογικότητα και τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Η συλλογικότητα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για εμάς τα συμμετέχοντα άτομα έχει αποκτήσει την αίσθηση του “sisterhood”. Και αυτό το εξαιρετικό κλίμα είναι που μας οδηγεί να κάνουμε τόσο σύντομα τόσα πολλά, και σίγουρα είναι ένα κλιμα που σε γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον αυτής της ομάδας! Υπάρχουν πολλά σχέδια που δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε ακόμα, αλλά που θα ταράξουν τα queer νερά της χώρας.

Πως ξεκίνησες το drag;

Σε μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο για εμένα, το drag φάνταζε ως σωσίβια λέμβος για να με τραβήξει στην επιφάνεια και να μην πνιγώ. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η επιλογή της ίδιας της θεάς του έρωτα, ως drag persona μου.

Τι πιστεύεις για τα απολίτικ λοάτκια και τι μπορεί να γίνει ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο awareness πάνω στο θέμα αυτό;

Μεγάλες συζητήσεις πας να ανοίξεις αγαπημένο μου. Μπορούμε να γράψουμε βιβλία ολόκληρα για το θέμα. Θεωρώ πως, ιδίως στην εποχή μας, είναι υποχρέωση όλων μας να έχουμε έστω μια βασική αίσθηση και γνώμη πάνω σε αυτά που συμβαίνουν. Δεν γίνεται να μένουμε αμέτοχα όταν καταπατώνται κατάφωρα τα εργασιακά, κοινωνικά, ανθρώπινα κ.λ.π δικαιώματα μας και είναι ανεύθυνο να βασίζεται κόσμος στο όποιο προνόμιο/α μπορεί να έχει. Έχοντας πει αυτά, και δεχόμενα πως όλα είμαστε υπεύθυνα για τις επιλογές μας, αυτό που μπορεί να γίνει είναι εμείς που νοιαζόμαστε, να εκφράζουμε όσο πιο συχνά γίνεται τις απόψεις μας και να υπογραμμίζουμε συνεχώς την αναγκαιότητα για πολιτικοποίηση. Είναι και ένα ζήτημα που πρόσφατα με απασχόλησε και εμένα. Το ποια είναι η δίκη μου υποχρέωση ως drag performer πάνω σε αυτό το ζήτημα και κατέληξα πως σε κάθε προσωπική και καλλιτεχνική περίσταση, θα πρέπει να μιλάω στον κόσμο για αυτά τα ζητήματα.

image00001

Θα δούμε κάτι από εσάς σε κάποιο φυσικό χώρο εκτός από online;

Θα συνεχίσουμε να παράγουμε διαδικτυακό/ηλεκτρονικό υλικό, όμως θα επιδιώξουμε να διοργανώσουμε και event σε πολλές πόλεις της χώρας που θα μας φέρνουν πιο κοντά με τον κόσμο, και φυσικά υπάρχουν και πολλά κινηματικά σχέδια.

Τι θα έλεγες στις αδερφές μας τις μάγισσες του Σάλεμ αν ήταν εδώ τώρα;

Θα τις έπαιρνα μια τεράστια αγκαλιά και θα καιγόμουν μαζί τους.

Πιστεύεις ότι το Drag Sabbat είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα στο support drag workers;

Και το πιστεύω και το ελπίζω. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός στόχος μας ήδη από τις πρώτες διαδικτυακές μας συναντήσεις.

Ποι@ καλλιτέχν@ θαυμάζεις πολύ;

Αυτή είναι μια εξαιρετικά μεγάλη συζήτηση η αλήθεια είναι. Το πρώτο όνομα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Sevdaliza που με ενθουσιάζει σε τόσα μα τόσα πολλά επίπεδα και τα άλμπουμ της είναι καθαρό χρυσάφι αισθήσεων. Αλλά γενικά αντλώ έμπνευση από διαφορ@ καλλιτεχν@ και εξαρτάται πολύ και από την κάθε στιγμή της ζωής μου. Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω τους συγκλονιστικούς John Waters και Almodovar.

Τελικά το drag μπορεί να μην είναι πολιτική πράξη;

Θεωρώ πως αυτή η συζήτηση έχει δυο σκέλη. Το πρώτο είναι αυτό που «λέει» πως οποιοδήποτε άτομο αποφασίσει να εκφράσει την queer πλευρά του, αυτό από μόνο του είναι πολιτική πράξη. Το άλλο σκέλος αφορά τη συζήτηση για το τι θεωρείται πολιτική τέχνη. Ένα performer που ως προτεραιότητα έχει να κάνει τον κόσμο απλά να περνάει καλά έχει άραγε διαφορά από ένα performer που θίγει/σχολιάζει κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα; Δεν είμαι σίγουρο ότι έχω σαφή απάντηση σε αυτό.

Last but not least : was Katya robbed; (όλες ξέρουμε την απάντηση )

Δεν ξέρω αν Katya was robbed. Αυτό που ξέρω είναι πως είναι μια σπουδαία drag performer που απλά δε νίκησε σε ένα ριάλιτι. Τώρα πόσο αξία έχει όντως αυτό, το καθένα μπορεί να κρίνει μόνο του. Πάντως την έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου, ιδίως αφού είδα το Moving Parts. Έχω περάσει κοινά σκοτεινά μονοπάτια και μπόρεσα να ταυτιστώ με όσα έχει περάσει. Επίσης σημείωση: οποίο δεν έχει δει το Help me I’m dying της Katya να τρέξει να το δει. Θα πρέπει να διδάσκεται σε stand up κωμικούς.


Mohdonna 

106240732-126316949115130-819642875351460172-oΠως έγινε η αρχή για το drag Sabbat;

Η αρχή με το Drag Sabbat έγινε όταν όλες μας θέλαμε μέσα στην καραντίνα να εκφραστούμε, όπως είχαμε καιρό να κάνουμε, μέσω του drag. Έτσι, σκεφτήκαμε ότι μιας και άλλα performers από το εξωτερικό μπορούσαν να κάνουν online drag shows, γιατί να μη μπορούμε να κάνουμε κι εμείς; Σημαντικό ρόλο έπαιξε στη σύνδεση όλων μας η ομάδα #SupportArtWorkers που δημιουργήθηκε επίσης μέσα στην πανδημία, αυτή που ζούμε. Όταν όλα μας κάνουμε shows σε νυχτερινά μαγαζιά με πολύ κόσμο, όταν ήρθε το lockdown κι είχαν κλείσει τα πάντα, που χώρος για έκφραση;

Πως νιώθετε για τη συλλογικότητα και τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Μέσω του Drag Sabbat, έχω γνωρίσει drag artists τα οποία δεν πίστευα ότι θα γνωρίσω ποτέ λόγω είτε αποστάσεων είτε διαφορετικών φάσεων. Παρ’ όλα αυτά, μέσω όλων των συζητήσεων, έχω αρχίσει και τα γνωρίζω όχι απλά επιφανειακά και το λατρεύω αυτό. Σκοπός μας είναι να συνεχιστεί όλο αυτό και να γίνουμε μια μεγάλη ομάδα από άτομα που κάνουμε Drag, μια ομάδα που θα μπορεί να διεκδικεί μαζί για αυτά που της αξίζει. Επίσης, επειδή σε πολλά performers δε δίνεται η δυνατότητα να κάνουν show λόγω διάφορων στερεοτύπων που θέλουν τα μαγαζιά, το Drag Sabbat είναι εδώ για το κάθε artist να εκφραστεί όπως ακριβώς εκείνο γουστάρει.

Πως ξεκίνησες το drag;

Ο λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ με το drag, ήταν το γεγονός πως είναι μια μορφή τέχνης. Μια μορφή τέχνης που συνδυάζει πολλές άλλες τέχνες  που αγαπώ, όπως είναι ο χορός, η μουσική, η θεατρικότητα, το extra μακιγιάζ, το extra ντύσιμο, το έντονο perfomance και φυσικά με όλη την πολιτική υπόσταση πίσω από όλα αυτά. Μέσα μου όμως υπάρχουν 2 προσωπικότητες, που παλεύουν μεταξύ τους. Από τη μία, η ντροπαλή Αντωνία που δε μιλάει πολύ, δε θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής, είναι σε έναν πολύ απομονωμένο κόσμο, και από την άλλη η MohDonna που τρελαίνεται να τα δίνει όλα πάνω στη σκηνή, να φοράει οτιδήποτε για να είναι στο κέντρο της προσοχής όταν θέλει, να της αρέσει που της δίνουν σημασία. Κι οι 2 αυτές συμπίπτουν όμως σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ότι το drag είναι πολιτικό.

Η MohDonna είναι εκεί για να δώσει στην Αντωνία τη φωνή που της λείπει και αντίστοιχα στο κάθε άτομο να δώσει να καταλάβει ότι δεν πρεπει να ντρέπεται για αυτό που είναι, να αγαπάει τον εαυτό του, να μη νοιάζεται για το “τι θα πει ο κόσμος” και να ζει και να εκφράζεται όπως ακριβώς γουστάρει γιατί απλά έτσι νιώθει. Δεν έχει σημασία το τι φύλο, τι σεξουαλικότητα, τι εθνικότητα, τι ηλικία, τι χρώμα και τι σώμα έχει.Δεν υπάρχει άλλο άτομο ίδιο σαν αυτό και αυτό το κάνει ξεχωριστό, γι’ αυτο να το μοιράζεστε όπως είναι, να γεμίζει ο τόπος διαφορετικότητα.

Τι πιστεύεις για τα απολιτικ λοατκια και τι μπορεί να γίνει ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο awareness στο θέμα αυτό;

Είμαι στη δυσάρεστη θέση να πω ότι τα απολιτίκ λοατκια+ άτομα είναι ο λόγος που θα έλεγα την έκφραση “ξερνάω”. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα μέσα στην κοινότητα που υποτίθεται ότι θέλουμε να είμαστε. Πολλές φορές σε ομάδες, για παράδειγμα, ομοφυλόφιλα άτομα έχουν αποδειχθεί τρανσφοβικά. Αυτό τι μας δείχνει; Ότι όλη η ιστορία με το Stonewall δεν τους αγγίζει στο ελάχιστο και δε μπορείς σαν άτομο να ακυρώνεις κάθε εξέγερση, μικρή ή μεγάλη, που μπορεί να γίνεται από τότε. Μακάρι, θα πω, πιο πολλά άτομα από αυτά να ερχόντουσαν σε κάποια εκδήλωση – συζήτηση από αυτές που γίνονται από queer ομάδες κι όχι να θέλουμε να λεγόμαστε queer μόνο και μονο για το queer dance και clubing. Μόνο ετσι θα μπορούσε να αλλάξει η όλη νοοτροπία που τους διακατέχει.
Θα δούμε κάτι από εσάς σε κάποιο φυσικό χώρο εκτός από online;

Στη συνέχεια όλου αυτού που τώρα απολαμβάνετε από εμάς, θέλουμε να ξέρετε ότι θα προσπαθήσουμε, εν καιρώ, να κατακτήσουμε και το χώρο μας πέραν του online drag show, ώστε να μπορούμε όσα από εμάς θέλουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε Drag Workers, να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε ως εργάτριες.

Τι θα έλεγες στις αδερφές μας τις μάγισσες του Σάλεμ αν ήταν εδώ τώρα;

Θα τους έλεγα ότι “προσπαθούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι ακόμα υπάρχετε σε αυτήν εδώ την εποχή μέσα από όλα εμάς, που θέλουν να μας απελάσουν αλλά δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα γεμίσουμε όλον τον κόσμο με τη δική μας περηφάνεια μέχρι να μη βρίσκουν τρύπα να κρύβονται από τη ντροπή τους, για όλες τις φορές που μας έκαναν να νιώσουμε αποβράσματα” .

Πιστεύεις ότι το Drag Sabbat είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα στο support drag workers;

Πιστεύω ότι το Drag Sabbat είναι η τέλεια αρχή για το #SupportDragWorkers μιας και θα προσπαθήσουμε να εγκολπώσουμε κάθε drag performer ώστε όλα μαζί, όπως προανέφερα, να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν στην Drag κοινότητα κι ένα από αυτά είναι και να οριστεί ως επάγγελμα.

Ποι@ καλλιτέχν@ θαυμάζεις πολύ;

Συγκεκριμένο άτομο, πέραν της Gaga που είναι σταθερή αξία, δε θα έλεγα ότι θαυμάζω. Απλά γουστάρω τη Gaga για όλα αυτά που έχει κάνει ως καλλιτέχνης αλλά και ως άνθρωπος και για την κοινότητα και για έξω από αυτήν. Δηλαδή είχε φάει το κράξιμο της ζωής της όταν πρωτοβγήκε κaι όμως δε σταμάτησε ποτέ. Γιατί αυτή ήταν. Με τα έξαλλα ρούχα που αν μη τι άλλο πάντα στοχευμένα ήταν. Για τον τρόπο που θέλει να προκαλεί τον κόσμο να κάνει βήματα για την ανθρωπότητα. Το όλο kindness που προωθεί τόσο πολύ. Μα τόσο δύσκολο είναι σε κάποιον άνθρωπο να μη βγάζει χολή, για κάτι που δεν τον αφορά για το ότι είναι διαφορετικό;

Τελικά το drag μπορεί να μην είναι πολιτική πράξη;

Με τίποτα κι είμαι κάθετη σε αυτό. Αν μου αυτοαποκαλείσαι drag performer και το μόνο που έχεις να κάνεις για την κοινότητα είναι να βάλεις 2 γόβες, ένα φόρεμα και μια ξασμένη περούκα και να κάνεις φωτογραφίσεις, συγγνώμη που θα στο χαλάσω, αλλά δεν κάνεις drag. Δε μπορεί όλη η σημασία του drag να είναι στο glitter. Ναι, έχει και glitter, αλλά το drag ανέκαθεν έιναι συνδεδεμένο με την πολιτική κι αυτό γιατί το κάθε άτομο μπορεί να εκφραστεί μέσω αυτού σπάζοντας κάθε γ@μημένο στερεότυπο που έχει αυτή η κοινωνία για τα φύλα.

Last but not least : was Katya robbed; (όλες ξέρουμε την απάντηση )

Αχ, δε θέλω να απαντήσω γιατί θα με αφορήσει η Σταυρούλα χαχαχαχα ( πιστεύω ότι το άξιζε η Alaska για κάθε challenge, ήταν αποφασισμένη και τα θέρισε όλα )

Iportasu