Μέσα από το drag μπορούμε ελεύθερα να εκφράσουμε κάτι που νιώθουμε, είτε αυτό είναι το πιο ασήμαντο πράγμα που ζεις στιγμιαία μέχρι το πιο σημαντικό, ίσως παγκόσμιο φαινόμενο που θες να εκθέσεις πάνω σε ένα show σου. Είμαστε μία ομάδα από drag artists που δημιουργήθηκε με αφορμή τις προκλήσεις που προέκυψαν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Μερικές από εμάς βιοποριζόμαστε από το drag, μερικές όχι (αν και κάποιες θα θέλαμε), ενώ μερικές το βλέπουμε σαν κινηματική πράξη ή/και hobby.

Στην αρχή συγκεντρωθήκαμε για να μοιραστούμε προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον της τέχνης μας, όμως πολύ γρήγορα αυτές οι συναντήσεις απέκτησαν μία βαρύτερη υπόσταση. Κατανοήσαμε πως με το να συνασπιστούμε, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε πολλά περισσότερα σε επίπεδο διεκδικήσεων και ορατότητας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σε μία ήδη προβληματική επαγγελματική πραγματικότητα (ακόμη και πριν την κρίση του κορονοϊού), όπου υπήρχε ελάχιστη ή ακόμα και καμία διασφάλιση των επαγγελματικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, η διεκδίκηση της επαγγελματικής και καλλιτεχνικης μας ορατότητας είναι αναγκαία. Έτσι, προσπαθήσαμε εν μέσω καραντίνας να κάνουμε κάτι συλλογικά για τη στήριξη μας ως καλλιτέχνα ή και εργάτα, με αφορμή και το κίνημα #SupportArtWorkers, αφού τα δικαιώματα μας καταπατούνται ολοκληρωτικά είτε αυτό είναι το οικονομικό κομμάτι είτε η ελεύθερη έκφραση μέσα από αυτό.

104146568-114205596992932-8863432221852503271-o Sabbat ονομαζόταν το μυστικό ραντεβού των μαγισσών μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα πριν καούν από την Εκκλησία. Ως drag artists θεωρούμε τις εαυτές μας ως τις “μάγισσες” που δεν κάηκαν ακόμα, αλλά και θεωρούμε τις εαυτές μας “αδερφές” τόσο των καταπιεσμένων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων όσο και των γυναικών/ θηλυκοτήτων, καθώς με αντίστοιχο τρόπο που δέχονται σεξισμό αυτές, έτσι δεχόμαστε συχνά κι εμείς.

Το drag για τις περισσότερες από εμάς είναι ένας τρόπος για να υπερβούμε αυτή την καταπίεση. Εξάλλου, το φεμινιστικό κίνημα έχει συχνά χρησιμοποιήσει τον όρο “Sabbat” (βλέπε ομώνυμη φεμινιστική ομάδα που δρα στην Αθήνα) για τους ίδιους λόγους με εμας, και θέλουμε να θεωρούμε ότι και εμείς είμαστε κοντά με αυτά τα κινήματα. Τόσο οι κλειστές συναντήσεις μας, όσο και τα ιδια τα πρώτα live online shows μας (Κυριακή 21 Ιουνίου και Κυριακή 5 Ιουλίου) είναι τέτοιου είδους “Sabbats”. Μαζευόμαστε, συζητάμε, δημιουργούμε, και συνδεόμαστε τόσο μεταξύ μας όσο και με εσάς, δηλαδή τις θεατές μας. Οι προκρατήσεις μπορούν να γίνουν εδώ!

Σκοπός μας είναι πολλά drag artists από όλα τα φάσματα να ενωθούν και να δημιουργήσουν κάτι απολαυστικό για το κοινό αλλά και για εμάς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό χώρο έκφρασης από εμάς για εμάς που θα στηρίζει την ανάγκη μας για δημιουργία αλλά και θα μας στηρίζει οικονομικά. Επίσης, μας ενδιαφέρει η διεκδίκηση αιτημάτων που σχετίζονται με τα εργασιακά μας δικαιώματα, όπως η αναγνώριση του drag ως τέχνη ή/και επάγγελμα, η ασφαλιστική μας κάλυψη, η παροχή καλών και συμπεριληπτικών εργασιακών συνθηκών αλλά και η προστασία μας από σεξιστικές και άλλες παραβιαστικές συμπεριφορές.

E-mail: dragsabbat@gmail.com
Instagram: @dragsabbat
Facebook: @dragsabbatgreece

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =