Αφιέρωμα: Εξι κορυφαίες κινηματογραφικές φάρσες για την Πρωταπριλιά

01/04/2021

Θέλετε να κάνετε φάρσα στους ενοχλητικούς συγγενείς σας, τους άσπονδους εχθρούς σας, ή οποιονδήποτε άλλο επίδοξο αντίπαλό σας; Δεν είστε οι μόνοι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε για σας μερικές από τις πιο εμπνευσμένες φάρσες του κινηματογράφου, αλλά οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε: μην τις δοκιμάσετε στο σπίτι.


American Graffiti (1973)

Τελευταίο βράδυ καλοκαιρινών διακοπών, και την άλλη μέρα ο Κερτ πρέπει να φύγει από τη γενέτειρά του και να αρχίσει το κολέγιο. Ενώ οδηγά ήσυχα-ήσυχα το αμαξάκι του στο δρόμο, περνά δίπλα του μια πανέμορφη ξανθιά σε μια λευκή Ford, η οποία του λέει «σ’ αγαπώ» προτού στρίψει στη γωνία και εξαφανιστεί.

Ο Κερτ ψάχνει απεγνωσμένα όλη την Καλιφόρνια για να τη βρει και πέφτει πάνω στα μέλη μιας συμμορίας, οι οποίοι κάτι φαίνεται να ξέρουν για το μυστηριώδες θηλυκό αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν τις πληροφορίες τους έτσι απλά. Οπότε βάζουν τον Κερτ να στήσει μια φάρσα στον όχι-και-τόσο-φιλικό μπάτσο της γειτονιάς, δένοντας κρυφά το περιπολικό σε μια κολώνα. Ενώ λοιπόν τα θαγκς ξεκινάνε μια κόντρα με τα αμάξια τους, ο αστυνομικός βάζει μπρος για να τους σταματήσει, μόνο που η απότομη γκαζιά του κάνει τα πίσω ζαντολάστιχα να αποσπαστούν του οχήματος αφήνοντάς το κούτσαβλο.


Animal House (1978)

Στην προσπάθειά του να γίνει μέλος αδελφότητας, ο πρωτοετής Κεντ καταλήγει στην τελευταία των τελευταίων Δέλτα-Ταφ-Χι, κι αυτό επειδή εκεί ήταν μέλος παλιά ο αδερφός του. Μόνο που η εν λόγω αδελφότητα αντιμετωπίζει ζητήματα βιωσιμότητας καθώς τα μέλη της είναι πρώτης τάξεως κουμπούρες και καταπατούν κάθε γραπτό και άγραφο κανονισμό του Κολεγιού Φάμπερ, κάνοντας τον διευθυντή να θέλει να τους πατάξει με κάθε ευκαιρία.

Για να πάρουν το αίμα τους πίσω, αλλά και να κάνουν μια φάρσα στον Κεντ, κλέβουν το άλογο του προέδρου της αντίπαλής τους υψηλού κύρους και ξιπασμένης αδελφότητας, το κλειδώνουν στο γραφείο του διευθυντή και βάζουν τον Κεντ να το πυροβολήσει, χωρίς να του πουν όμως ότι μέσα έχει άσφαιρα. Ο πονόψυχος Κεντ αντ’ αυτού, ρίχνει μια στον αέρα γυρίζοντας τη φάρσα μπούμερανγκ καθώς ο ήχος της εκπυρσοκρότησης κάνει το άλογο να πάθει έμφραγμα και να ταβλιαστεί.


Stand by Me (1986)

Τέσσερα αγοράκια το σκάνε από τα σπίτια τους και αρχίζουν μια πεζοπορία στα δάση του Ορεγκον. Ενώ κάθονται γύρω από τη φωτιά και απολαμβάνουν ένα τσιγαράκι, ένα εξ’ αυτών αφηγείται στους φίλους του την –και καλά– αληθινή ιστορία του Χοντροκώλη Χόγκαν, ενός υπέρβαρου αγοριού και μόνιμου στόχου γελοιοποίησης από τους συμμαθητές του. Θέλοντας να τους εκδικηθεί, ο Χοντροκώλης Χόγκαν παίρνει μέρος σε έναν σχολικό διαγωνισμό κατάποσης μεγάλου αριθμού πιτών με βατόμουρα, αφού προηγουμένως έχει φροντίσει να κατεβάσει ένα ολόκληρο μπουκάλι καστορέλαιο και ένα ωμό αυγό.

Πέντε πίτες αργότερα, ο Χόγκαν αρχίζει να βγάζει δυσοίωνους στομαχικούς ήχους προτού αποβάλει εκ στόματος όλο το περιεχόμενο του στομαχιού του, ήτοι έναν πορφυρό χειμαρρώδη πίδακα, πάνω στο πρόσωπο του βασανιστή του. Το σιχαμερό αυτό θέαμα προκαλεί τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους αλλά και τα μέλη του κοινού να ξερνούν με εξίσου εντυπωσιακό τρόπο ο ένας πάνω στον άλλον, με τον Χόγκαν να κάθεται στη γωνίτσα του και να απολαμβάνει το υπερθέαμα.


Home Alone 2: Lost in New York (1992)

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα στην πολυπληθή οικογένεια Μακάλιστερ καθώς το στερνοπούλι Κέβιν πάλι κατάφερε να ξωμείνει πίσω μόνο, αυτή τη φορά όχι στο σπίτι αλλά στη Νέα Υόρκη, όπου με την πιστωτική κάρτα του μπαμπά στην τσέπη, περνάει πριγκιπικά Χριστούγεννα κάνοντας check-in στο Plaza Hotel. Μόνο που το προσωπικό του ξενοδοχείου αντιλαμβάνεται έστω και καθυστερημένα ότι κάτι δεν πάει καλά με το μόμολο που μένει στη σουίτα και σύσσωμο πάει να ελέγξει τι παίζει.

Αναβαθμίζοντας μια φάρσα που είχε κάνει σε δύστυχο ντελιβερά στην πρώτη ταινία, ο Κέβιν βάζει στο μέσα δωμάτιο να παίζει μια γκανγκστερική ταινία, κάνοντας τον αρχι-γκρουμ που νομίζει ότι συνομιλεί live με τον μπαμπα-Μακάλιστερ να ξεφτιλίζεται μπροστά στους συναδέλφους του προτού τραπούν όλοι σε φυγή από απανωτούς πυροβολισμούς οπλοπολυβόλου. Μέρι Κρίστμας, γιου φίλθι άνιμαλς!


Matilda (1996)

Η εφτάχρονη Ματίλντα έχει χάσει την υπομονή της με τους γονείς και τον αδερφό της, οι οποίοι όχι μόνο την κοροϊδεύουν για την επιθυμία της να πάει σχολείο και να μορφωθεί αλλά την αναγκάζουν να βλέπει τηλεόραση σκίζοντας όποιο βιβλίο τη δουν να κρατάει στα χέρια της. Η πανέξυπνη Ματίλντα λοιπόν φροντίζει με κάθε ευκαιρία να τους κάνει τη ζωή κόλαση.

Αφού έχει κάνει ανεπιθύμητο ντεκαπάζ στον πατέρα της βάζοντας του υπεροξείδιο στο φάρμακο κατά της τριχόπτωσης, στη συνέχεια βάζει μια πανίσχυρη κόλλα στο καπέλο του, το οποίο του πετρώνει πάνω στο κεφάλι. Ενώ βρίσκονται σε κυριλέ εστιατόριο, η μάνα που δεν ανέχεται ο άντρας της να φέρει καπέλο εις την κεφαλήν καθότι μη σικ, του το τραβάει με όλη της τη δύναμη και συγκρούεται με διερχόμενο γκαρσόνι εκτοξεύοντας τούρτες και γλυκά στον αέρα. Μόνη αλώβητη από το σκηνικό η Ματίλντα που αμέριμνη τρώει το γλυκάκι που προσγειώθηκε μπροστά της.


Step Brothers (2008)

Ο Μπρέναν και ο Ντέιλ μπορεί να έχουν περάσει για τα καλά τα σαράντα αλλά αρνούνται να εγκαταλείψουν την εφηβική συμπεριφορά τους. Οταν η μαμά του ενός παντρεύεται τον μπαμπά του άλλου, προσπαθούν να συμβιώσουν σαν ετεροθαλή αδέρφια και ενώνουν τις δυνάμεις τους όταν ο Ντέρεκ, ο μικρότερος αλλά επαγγελματικά πετυχημένος αδερφός του Μπρέναν προσπαθεί να πουλήσει το πατρικό στο οποίο έχουν πλέον εγκατασταθεί οι δύο ανώριμοι άντρες.

Για να αποτρέψουν τους επίδοξους αγοραστές και να σπάσουν τα νεύρα του Ντέρεκ, τα δυο αδέρφια αξιοποιούν τη φαντασία τους και μεταμφιέζονται σε ναζί και μέλη της Κου-Κλουξ-Κλαν παριστάνοντας τους γείτονες του σπιτιού προς πώληση, ενώ σε μια δεύτερη απόπειρα επίδειξης του ακινήτου, οι αγοραστές βρίσκουν τον έναν να κλαίει πάνω από το κάτωχρο πτώμα του άλλου μέσα σε bodybag ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης από αμίαντο στους τοίχους.

Ορέστης Μαλτέζος

Ορέστης Μαλτέζος

Η πρώτη μου ανάμνηση είναι να γράφω ταινίες στο βίντεο, και παρότι άλλαξε η τεχνολογία, το χούι του συλλέκτη ταινιών έμεινε αναλλοίωτο. Με λένε Ορέστη Μαλτέζο, είμαι σκηνοθέτης, και ο κινηματογράφος είναι ο δεύτερος έρωτας της ζωής μου. Γιατί ακόμα κι αν η μέρα σου είναι σκατά, μπορείς να δεις μια ταινία με κάποιον που η μέρα του είναι πολύ χειρότερη.

Previous Story

Το “Saw” επιστρέφει με το νέο trailer της ταινίας “Spiral: From the Book of Saw” λίγο πριν βγει στις αίθουσες

Next Story

Ηλίας Χατζούδης: O σκιτσογράφος που αποθεώνει τη γυναίκα

Latest from Blog

“No Remorse: The Illustrated True Stories of Lemmy Kilmister and Motörhead” – Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τον Lemmy και τους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι

Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα (graphic novel) που εξιστορεί τη ζωή του Λέμι Κίλμιστερ στους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μέσω της Z2 Comics. Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο “No Remorse: The Illustrated…

“La chimera” – Από 28 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα…

Πρεμιέρα για το νέο single των Pestilence με τίτλο “Horror Detox”

Πριν λίγες εβδομάδες οι Ολλανδοί Death Metallers Pestilence είχαν ανακοινώσει πως ετοίμαζαν μία νέα κυκλοφορία η οποία θα περιλάμβανε επαναηχογραφημένες παλαιότερες συνθέσεις τους. Ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ θα είναι “Levels…
Punked
Go toTop