Ένα τελείως διαφορετικό Queer street art κίνημα

19/06/2018

Μια γρήγορη ματιά ακόμα και στις πιο φιλελεύθερες πόλεις επιβεβαιώνει ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει ομοφοβία και μισογυνισμός.

Τοίχοι, πινακίδες και άλλες επιφάνειες μέσα στη μέση του δρόμου δημιουργούν τον ιδανικό καμβά, για διάφορες απεικονίσεις μίσους απέναντι στην LGBT κοινότητα.

3_Jeremy_Novy_Divine_stencil_720x1007

Παρόλα αυτά, μια ομάδα καλλιτεχνών με την ονομασία “Queer Street Artists” μιλούν ολοένα και περισσότερο ενάντια στην ομοφοβία, με ανατρεπτικές παρουσιάσεις και εικόνες σε δημόσιους χώρους. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων της ομάδας, τόσο αυξάνεται η παρουσία και η υπερηφάνια για όσους ανήκουν στην LGBT οικογένεια.

Ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες του κινήματος ο Jeremy Novy, αναγνωρίζει πόσο σημαντική είναι η δουλειά του για την queer κοινότητα. Ο ίδιος είναι γνωστός για τις stencil δημιουργίες του με ψάρια Koi, τα οποία έχουν κοσμήσει τους κεντρικούς δρόμους  σε αρκετές πόλεις.

Ο ίδιος από το 2008 ξεκίνησε να δημιουργεί queer εικόνες σε περιοχές όπως το Milwaukee, το Chicago, το San Francisco και το Los Angeles, σαν απάντηση στην ομοφοβική φύση της κουλτούρας των graffity. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του έργα, είναι η απεικόνιση της διεθνούς φήμης drag queen, Divine.

6_Jeremy_Novy_koi_fish_1080x806

Σε αντίθεση όμως με την καλλιτεχνική του φύση ο Novy έχει γράψει ιστορία στο κίνημα. Το 2011, χρηματοδοτήθηκε από το National Endowment for the Arts και το San Francisco Arts Commission, για να παρουσιάσει την προσωπική του έκθεση με τίτλο “A History of Queer Street Art”.

Παρόλο που το street art κίνημα έχει αρκετές συμμαχίες και υποστηριχτές στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου, σπάνια λαμβάνει αναγνώριση για το έργο του.

Ένας άλλος καλλιτέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο Homo Riot, δηλώνει ότι η δουλειά του είναι μια καυστική απάντηση απέναντι στην κοινωνία που έχει κατατρέξει και έχει τιμωρήσει την gay κοινότητα. Το γνώριμο αυτοκόλλητο που τοποθετεί στους δρόμους, απεικονίζει δύο άντρες να φιλιούνται, με σκοπό να συγκινήσει και να σοκάρει όλους όσους βρίσκονται σε τυχόν ισχυρές θέσεις και δεν υποστηρίζουν τα LGBT δικαιώματα.

11_Homo_Riot_Men_Kissing_Image_Mailbox_1080x724

Οι πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες του κινήματος νιώθουν σίγουροι ότι οι εικόνες τους θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, πέρα από τη λογοκρισία και τα taboo.

Μπορεί οι δημιουργίες να είναι λίγες, να είναι κρυμμένες και να έχουν μια σύντομη παρουσία στους δρόμους, αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι ακόμα και ένα απλό αυτοκόλλητο, μπορεί να προβάλλει ένα μήνυμα ζωτικής σημασίας για αρκετούς ανθρώπους εκεί έξω .

2_Jilly_Ballistic_Jeunes_Filles_1080x710

Ένα απλό σχέδιο που απεικονίζει το ουράνιο τόξο από τον καλλιτέχνη Samuel Alexander, είναι το τέλειο παράδειγμα καθώς αναφέρει το αυτονόητο, ότι “Ήμασταν πάντα εδώ!”

Επιμέλεια κειμένου: Punked.gr                                                                                      Με πληροφορίες από: hyperallergic.com

 

Previous Story

Τι σημαίνει το αυτοσαρκαστικό χιούμορ;

Next Story

Πως η Alyssa Edwards κατέκτησε την κορυφή αλλά και μια θέση στην καρδιά όλων των φαν της Drag σκηνής

Latest from Blog

“No Remorse: The Illustrated True Stories of Lemmy Kilmister and Motörhead” – Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τον Lemmy και τους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι

Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα (graphic novel) που εξιστορεί τη ζωή του Λέμι Κίλμιστερ στους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μέσω της Z2 Comics. Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο “No Remorse: The Illustrated…

“La chimera” – Από 28 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα…

Πρεμιέρα για το νέο single των Pestilence με τίτλο “Horror Detox”

Πριν λίγες εβδομάδες οι Ολλανδοί Death Metallers Pestilence είχαν ανακοινώσει πως ετοίμαζαν μία νέα κυκλοφορία η οποία θα περιλάμβανε επαναηχογραφημένες παλαιότερες συνθέσεις τους. Ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ θα είναι “Levels…
Punked
Go toTop