Φαντάζεσαι ότι το λίπος έχει πόδια και έρχεται το βράδυ στον ύπνο σου και σου λέει “ήρθα να σε φάω;”

Το λοιπόν θα τα κάνω λιανά για να με πιάσετε όλα τα μωράκια εκεί έξω, μπας και σταματήσει κανένας να ασχολείται πόσο λίπος έχει ή δεν έχει κάποιο άτομο πάνω του. Οι γνωστοί και ως κινούμενοι διαιτολόγοι ή σωματομπατσοι.
 
Στα αγγλικά ο όρος είναι fat phobia και υπάρχει κι ο όρος fat shaming. Δεν απέχουν πολύ, το δεύτερο είναι απόρροια του πρώτου. Fat shaming σημαίνει να υποβιβαζω, κοροϊδεύω, περιγελώ τα χοντρά άτομα με άσχημα σχόλια, πολλές φορές χειριστικά, επικαλούμενος την υγεία ή την εμφάνιση. Καθίστε λίγο ρε παιδιά όμως. Από ποτέ έγιναν όλοι γιατροί και μπάτσοι στα σώματα μας; Αχ, γλυκιά μου πατριαρχια που από σένα πηγάζουν όλα. 
 
Θα σας διηγηθώ περιστατικά που έχουν συμβεί σε μένα ή και σε άλλα άτομα. 
Γενικά εγώ είμαι ψηλό παιδί, 1,76 και ήμουν αδύνατη μέχρι τα 12. Στο δημοτικό ξεχώριζα λόγω ύψους. 
Όταν πήγα γυμνάσιο το σώμα μου άλλαξε όπως είναι φυσικό. Το τι άκουσα δεν περιγράφεται. Η λέξη δίαιτα ήταν στο καθημερινό λεξιλόγιο των ατόμων τριγύρω. Στα 20 γίνομαι όπως ήθελε η κοινωνία και τα σίχαματα γύρω μου. Καταπιέζω τον εαυτό μου και φτάνω ένα βήμα, πριν τη νευρική ανορεξία. Τότε πάλι οι σωματόμπατσοι έλεγαν ότι έχω μείνει μισή, να πάρω κιλά. Τον κακό σας τον καιρό. Το σώμα μου ειναι δικό μου. 
image
Πριν 3 χρόνια μια τύπισσα μου είπε ότι είμαι πολύ όμορφη αλλά πρέπει να χάσω τουλάχιστον 10 κιλά (να το το πτυχίο διαιτολόγιας) γιατί είναι κρίμα τόσο όμορφη και να είμαι έτσι. Το “έτσι” το είπε με αηδία, λες και μύριζε σκ@τα. Αυτά που είχε στο κεφάλι της μάλλον. Μου είπε ότι τα λέει και στις εγγονές της να μην τρώνε. Λέω να τις αφήσεις ήσυχες αν τις αγαπάς, της έριξα κι έναν δι@ολο κι έφυγα. Δεν θα καταλάβει, ξέρω. Όμως πρέπει να μιλάμε. Γιατί δεν έχουν κανένα δικαίωμα όλοι αυτοί να μας λένε το οτιδήποτε για τα σώματα μας. 
 
Και από τους αγνώστους λες οκ, χέστηκα. Όταν ομως δικά σου άτομα σου κάνουν χοντρόφοβικη επίθεση με φουλ χειριστικά σχόλια εκεί τι κάνεις; Κόβεις από αυτά τα άτομα. “Πριν λίγα χρόνια είχες κορμάρα, τώρα έχεις φτάσει πολλά κιλά (με ζύγισαν με το μάτι, τρομερό ταλέντο).  Έχεις πάρει κιλά λόγω κατάθλιψης επειδή είσαι δυστυχισμένη με τον άντρα που συζεις (και πτυχίο ψυχολογίας, ουαου). Εμείς στα λέμε επειδή σ’ αγαπάμε, για την υγεία σου. “Αλήθεια; Η υγεία μου είναι μια χαρά, δεν καπνίζω, δεν τρώω κρέας, δεν τρώω junk food και πίνω λιγο αλκοόλ. Όχι ότι λέει απαραίτητα κάτι αυτό (θα εξηγήσω πιο κάτω). 
Οι άνθρωποι που μου το είπαν επειδή νοιάζονται για την υγεία μου ειναι οι ίδιοι που όταν υπέφερα από χρόνια βρογχιτιδα, μου έδιναν τσιγάρα και ποτά. Είναι οι ίδιοι που έχουν άπειρα θέματα υγείας λόγω κακής διατροφής, τσιγάρου κλπ και παρ’ όλα αυτά δεν μου είπαν ποτέ τότε που κάπνιζα, να μην καπνίζω. Αφού “νοιάζονται” για την υγεία μου. Και η ψυχική μου υγεία που είναι σε όλο αυτό; FUCKING HYPOCRITES. 
21-SWEETSPOT-article-Large
Στο φροντιστήριο που διδάσκω ένα 14χρονο εφηβάκι, φουλ σεξιστής, ρατσιστής κ.λ.π, είπε την φράση “κυρία ο τάδε είναι χοντρός, ο κοιλαράς, το βόδι”.  Και γελούσε μόνος του. (ναι, είχε πεταχτεί η φλέβα μου στο κούτελο κι έβραζα αλλά αυτό ήθελε άλλη αντιμετώπιση). Του απαντάω ότι από ποτε το να είναι κάποιος χοντρός είναι αστείο ή άξιο χλευασμού; Και τι πρόβλημα έχει με τα βόδια; Του λέω: Θα έλεγες ποτέ “κυρία ο τάδε είναι αδύνατος χάχα”; Λέει όχι. Γιατί το να σαι αδύνατος δεν είναι βρισιά. Ακολούθησε ένα 10λεπτο που με ηρεμία και επιχειρήματα προσπάθησα να τον κάνω να καταλάβει πόσο προβλήματικα ήταν όσα είπε. 
Πριν λίγες μέρες δέχτηκα επίθεση στο δρόμο, μερα μεσημέρι, επειδή ένας τύπος άγνωστος μου έκανε fat shaming και τον έβρισα. Μου επιτέθηκε ρίχνοντας μου χαστούκι. 

Έχουμε φτάσει στο σημείο να παλεύουμε για τ αυτονόητα. Η υγεία λοιπόν, που επικαλούνται οι fat shamers, δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Δεν είναι κουτάκια χοντρός μη υγιής, αδύνατος υγιής. Δεν πάει έτσι. Η υγεία είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Κληρονόμικοτητα, ψυχική κατάσταση, διατροφή κλπ. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι με τις ιδανικές πατριάρχικες αναλογίες και μπορεί να έχουν θέματα υγείας. 

Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε junk food, καπνίζουν και δεν έχουν θέμα υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι χοντροί και είναι υγιέστατοι. Κάντε μας τη χάρη που την είδατε όλοι γιατροί. Εσείς γιατί καπνίζετε; Γιατί πίνετε; Γιατί τρώτε αηδίες; Να έρθω να κάνω τον μπάτσο στο σώμα σας και γω να δω αν θα σας αρέσει.
ca52c839c89b4b6cbfa219688066df48
Μην ξεχνάτε ότι κάθε σώμα είναι μια ιστορία. Μην ξεχνάτε τις διατροφικές διαταραχές και άλλα θέματα όπως τον θυρεοειδή αδένα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Ξεκαβαλήστε από το καλάμι σας, κοιτάξτε την καμπούρα σας και αφήστε τους ανθρώπους να ζήσουν όπως θέλουν. Είναι τραγικό να ασχολείστε με το πόσο λίπος έχει κάποιος στο σώμα του. Δεν είναι δική σου δουλειά δεν σε αφορά. 
 
Κάθε χρόνο το καλοκαίρι υπάρχουν άτομα που δεν νιώθουν καλά να βγουν στη παραλία επειδή η πατριάρχια τους έχει περάσει ότι πρέπει να σαι μοντέλο, χωρίς κυτταρίτιδα, με six pack, χωρίς τρίχες, για να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα. Λες και η θάλασσα είναι πασαρέλα ή βιτρίνα ατόμων που πρέπει να κριτικαριστούν. Μιλάμε για το αυτονόητο δικαίωμα μας να πηγαίνουμε στη θάλασσα. Αν δεν σου αρέσει το θέαμα να πας εσύ αλλού. (μην ξεχνάτε, όχι φασίστες, όχι σεξιστες, όχι χοντρόφοβικοι, ομοφοβικοι σε θάλασσες και ακτές).

Πείνασα τώρα. Μήπως να φάω τα χοντρόφοβικα άρθρα των καλό γυαλισμένων περιοδικων που μας λένε πως να έχουμε Beach body? Μπα, δε τρώω σκουπίδια. Θα φάω μια μακαρονάδα και μετά θα πάω για μπάνιο. 

 Υ. Γ: Μωρά μου, όσα νιώθετε άβολα με το σώμα σας, σας βλέπω, σας νιώθω και είμαι εδώ. Ούτε γω ξύπνησα μια μέρα ξαφνικά και απέκτησα αυτοπεποίθηση. 

Ο άνθρωπος που με βοήθησε ήταν ο Ζακ.. 

Σας στέλνω αγκαλιά και χοντρους αγωνιστικούς χαιρετισμούς. 

I portasu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

39 − = 35