Είχαν προειδοποιήσει αρκετούς να μείνουν μακρυά από την “άγρια” πλευρά της. Το ίδιο ισχυρίζεται και η Lilly Scourtis Ayers που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του συγκεκριμένου φίλμ. Όταν την πρωτοσυνάντησε είχε καταλάβει ότι ήταν μπελάς, όμως παρόλα αυτά ένιωσε μια ιδιαίτερη περιέργεια για τη ζωή της. Έτσι λοιπόν αποφάσισε να την καταγράψει στο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Last Fast Ride: The Life, Love and Death of a Punk Goddess”.

Η Marian γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1983 στην Καλιφόρνια και ήταν η τραγουδίστρια του συγκροτήματος The Insaints. Πέθανε από υπερβολική δόση το 2001, έπειτα από μια ιδιαίτερα πολυτάραχη ζωή.

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει στιγμές από τη ζωή και το θάνατο της, καθώς και τη σχέση της με την πανκ ροκ σκηνή. Επικεντρώνεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή της, ενώ παρόλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει μουσική, και να εξελιχθεί μέσα από αυτή.

last-fast-ride-lilly-scourtisΜαζί με τον κιθαρίστα φίλο της Daniel DeLeon, δημιούργησαν τους The Insaints στις αρχές του ’90, και τους συγκρίνουν με συγκροτήματα, όπως οι Offspring και οι Green Day. Σύμφωνα με την Ayers, είναι εκείνοι που κατάφεραν να εξελίξουν την πανκ ροκ σκηνή.

Η Anderson ήταν από τις ελάχιστες τραγουδίστριες στο συγκεκριμένο είδος μουσικής εκείνη την εποχή. Η φωνή της ήταν καθαρή, θηλυκή και δυνατή, ενώ η σκηνική της παρουσία ήταν ιδιαίτερα εκκεντρική. Έσπαγε τραπέζια, έμπλεκε σε καυγάδες, και είχε ένα τελείως δικό της τρόπο έκφρασης. Ίσως εκεί να βρίσκεται και το κλειδί της πανκ ροκ ιστορίας, στην ελευθερία της έκφρασης. Η μουσική όμως, δεν έχει την ίδια ενέργεια με τότε…

Η πανκ πλέον πιο αποδεκτή και προσιτή στο κοινό τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πίσω όλους όσους μπήκαν στο περιθώριο εξαιτίας της στο παρελθόν. Μπορεί να πέρασε από διάφορες φάσεις, αλλά παρόλα αυτά λειτούργησε θεραπευτικά, σαν μια διέξοδο από την καθημερινότητα.

Για την Anderson λοιπόν που βίωσε την κακοποίηση και είχε διαγνωστεί με διπολική προσωπικότητα και κατάθλιψη, η πανκ ήταν η έξοδος διαφυγής της, ήταν η οικογένεια της.

Το μόνο που χρειαζόταν εξάλλου ήταν να αγαπήσεις το συγκεκριμένο είδος μουσικής και μπορούσες αυτόματα να γίνεις αποδεκτός. Κάπως έτσι λοιπόν ηρεμούσαν και οι “δαίμονες” σου, ίσως από ότι φαίνεται στο ντοκιμαντέρ και οι “δαίμονες” της Marian Anderson.

Nancy Von X