Η μουσική έχει περάσει από πάρα πολλά στάδια τον 21ο αιώνα. Χάρη στην τεχνολογία, το ίντερνετ και τα mp3 αρχεία που σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις όποια μουσική ακούς στη συσκευή σου μπορείς άνετα να κατεβάσεις το υλικό, νόμιμα ή δυστυχώς και παράνομα χωρίς να χρειαστεί να κουνηθείς από την καρεκλίτσα σου.

Αρκετοί καλλιτέχνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτή την απότομη αλλαγή και σίγουρα, δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στο γεγονός ότι οι δίσκοι και τα CD, τους θα ξέμεναν στα ράφια των δισκοπωλείων. Να μη θυμηθούμε το περιστατικό με τους Metallica που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και φάνηκαν στην κοινή γνώμη, σαν στριμμένοι καπιταλιστές.

Ένα άλλο συγκρότημα όμως αποφάσισε να χειριστεί διαφορετικά τα καινούρια δεδομένα. Οι System of a Down, στις αρχές του 2002 όταν κυκλοφόρησε το Toxicity, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα διαρροής των κομματιών τους, πριν από την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ.

Στην αρχή της καριέρας του το συγκρότημα είχε αρχίσει να γνωρίζει τεράστια επιτυχία, και τότε εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα διανομής των τραγουδιών τους στον κυβερνοχώρο. Ήταν τόσο μεγάλη η αλλοίωση σε μερικά κομμάτια, σε σημείο που μερικοί φαν ονόμασαν κάποιες εκδοχές σαν “Toxicity II”!

Το συγκρότημα λοιπόν αποφάσισε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ στην εορταστική σεζόν, με τον ειρωνικό τίτλο “Steal this Album!”.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2002, η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφόρησε επίσημα στα καταστήματα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και βρέθηκε στο Νο.12 του Mainstream Rock chart.

Πέρα από τη διαρροή, το άλμπουμ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και ενώ προέτρεψε το κοινό του να το “κλέψει”, ουσιαστικά έδωσαν ένα πολύ καλό μάθημα στο πως να χειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις και άλλα συγκροτήματα, χωρίς να χρειαστεί να τρέξουν στις δικαστικές αίθουσες. Εσύ, λοιπόν το είχες “κλέψει”;

Nancy Von X