«Αυτό το καλοκαίρι θέλω να γνωρίσω αυτόν που θα ερωτευτώ» τραγούδαγε η Μαντώ μες στην τρελή χαρά . Το καλοκαίρι πέρασε, χειμώνιασε για τα καλά, μπήκε ο καινούριος χρόνος και άλλη μια μέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε. Αν είστε απ’ αυτούς που ακόμα δεν βρήκαν το έτερόν τους ήμισυ και βγάζετε σπυράκια με τα ερωτευμένα ζευγαράκια που ανταλλάσουνε καρδούλες, αρκουδάκια, λουλουδάκια και λοιπά σκατάκια, το Punked σας προτείνει τις καλύτερες ταινίες για να θυμηθείτε πως και τα μπακούρια έχουν ψυχή.

500 Μέρες με τη Σάμερ / 500 Days of Summer (2009)

Ζευγάρι σε κρίση: Joseph Gordon-Levitt + Zooey Deschanel

Ο Τομ είναι το αγόρι που πιστεύει πως ευτυχία είναι να βρεις τον άνθρωπο της ζωής σου. Η Σάμερ είναι το κορίτσι που περνά και μόνη της καλά χωρίς τις μανούρες μιας σχέσης. Μέσα σε 500 μέρες που κρατά η γνωριμία τους, ο Τομ θα την προσεγγίσει, η Σάμερ θα ανταποκριθεί συγκρατημένα, αυτός θα το ονομάσει σχέση, αυτή φιλία, θα χωρίσουν, και ο Τομ μέσα στην κατάθλα του θα προσπαθήσει να βρει τι πήγε στραβά.

Με το καντράν της γνωριμίας τους να πηγαίνει μπρος πίσω, βλέπουμε την πιο αυθεντική ματιά πάνω στη σχέση δύο ανθρώπων που, αναλόγως ποιον θα ρωτήσεις, μπορεί να τους έφερε μαζί η μοίρα ή μπορεί να βρέθηκαν μαζί από σύμπτωση. Μακριά από φτιαχτά μελό σκηνικά, η ψυχή των χαρακτήρων ξεγυμνώνεται με τον πιο απλό και γλυκό τρόπο: του Τομ μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του, της Σάμερ μέσα από τις σιωπές και τα βλέμματά της.

Blue Valentine (2010)

Ζευγάρι σε κρίση: Ryan Gosling + Michelle Williams

Εχετε βρεθεί ποτέ σε ραντεβού και ενώ σας χτυπάνε εξ αρχής καμπανάκια ότι με αυτόν τον άνθρωπο δεν θα περάσετε καλά, εσείς εξακολουθείτε να του δίνετε ευκαιρίες; Αυτό ακριβώς έκανε και η Σίντι που θαμπώθηκε από το χαμόγελο του Ντιν και ξεπέρασε το χοντροκομμένο του πέσιμο, την επιμονή του στο να βγούνε ραντεβού, και το stalking που έριξε για να καταφέρει να της μιλήσει.

Τελικά παντρεύεται το συναισθηματικά ανώριμο αρσενικό, κάνουνε και μια κόρη, και ενώ όντως νοιάζεται ο ένας τον άλλον, η σχέση τους είναι καταστροφική, και τα συνεχόμενα χρονικά μπρος-πίσω της ταινίας το αποδεικνύουν περίτρανα. Δεν είναι μια ταινία που εναντιώνεται στην αγάπη, αλλά μια αντανάκλαση του πώς οι ασταθείς και άκριτες σχέσεις δεν έχουν τα φόντα να διαρκέσουν.

Τα Χαλάσαμε / The Break-Up (2006)

Ζευγάρι σε κρίση: Jennifer Aniston + Vince Vaughn

Γνωρίζεις έναν άνθρωπο, περνάτε καλά, παντρεύεστε. Και τότε σκάει μύτη η ρουτίνα και φασκελοκουκούλωσ’ τα. Η Μπρουκ τα ‘χει πάρει στην κράνα με τον Γκάρι που δεν πλένει με χαρά τα πιάτα όταν γυρίζει σπίτι και προτιμά να δει ματσάκι στην τηλεόραση. Ο Γκάρι της λέει πως είναι υπερβολική αν και μέσα του τη θεωρεί υστέρω. Μετά από ένα δείπνο με φίλους, οι οποίοι μετανιώνουν την ώρα και τη στιγμή που τους επισκέφθηκαν αφού το ζεύγος πετάει μπηχτές σε βαθμό αηδίας, η Μπρουκ κάνει το μεγάλο βήμα και αποφασίζει να χωρίσουν.

Βλέποντας όμως τον Γκάρι να απολαμβάνει την ελευθερία του, θα προσπαθήσει να τον ξανακερδίσει, ενίοτε με ανέντιμα μέσα, προτού καταλάβει ότι ο εγωισμός είναι καταστροφικός. Γιατί η ιδέα του ανίκητου στη μάχη έρωτα είναι καλή. Αλλά το συναίσθημα του να βγάζεις τον μαλάκα απ’ τη ζωή σου είναι ακόμα καλύτερο.

Εξ Επαφής / Closer (2004)

Ζευγάρια σε κρίση: Jude Law + Natalie Portman / Julia Roberts + Clive Owen

Ενα βλέμμα σε slow motion φέρνει κοντά τον Νταν και την Αλις. Λίγο καιρό μετά, ο Νταν γνωρίζει τη φωτογράφο Αννα, την οποία γουστάρει στον αυτόματο. Πάλι λίγο καιρό μετά, ο Νταν θα φλερτάρει σε chat room με τον γιατρό Λάρι παριστάνοντας την Αννα και θα κανονίσει ραντεβού σε κατάλληλο χώρο και χρόνο ώστε ο Λάρι και η πραγματική Αννα να γνωριστούν. Τελικά και οι δύο άντρες θα κάνουν σεξ και με τις δύο γυναίκες, κι αν σας φαίνεται περίπλοκο όλο αυτό, όντως είναι.

Γιατί ποιος μπορεί να ορίσει τη διαφορά ανάμεσα στο αληθινό συναίσθημα και τον εγωισμό; Σίγουρα όχι οι τέσσερις ήρωές μας. Οταν δεν είναι με αυτόν που αγαπούν, αγαπούν αυτόν με τον οποίον είναι μαζί. Τελικά είναι κανένας πραγματικά ερωτευμένος ή απλά το λένε τόσο πειστικά που το πιστεύουν; Τέσσερις αρκούντως γοητευτικοί άνθρωποι χωρίς ξεκάθαρες προθέσεις και δικαιολογίες γ.τ.π. που για τους οποίους όταν εν τέλει ο πραγματικός έρωτας εμφανιστεί, το ψέμα και ο εγωισμός έχει ήδη καταστρέψει τα πάντα.

Shame (2011)

Ζευγάρι σε κρίση: Michael Fassbender + το κ@υλί του

Ο Μπράντον είναι 34 χρονών. Οταν ξυπνάει κοιτάζει ακίνητος το κενό. Σηκώνεται από το κρεβάτι, μπαίνει στο ντουζ και τραβάει μ@λ@κία. Ο Μπράντον περνά 8 ώρες απομονωμένος στη δουλειά του μπροστά από έναν υπολογιστή. Μετά, πηγαίνει στο μπαρ, κάθεται ανέκφραστος και παρ’ όλα αυτά θα γ@μήσει. Δεν ελπίζει ότι θα γ@μήσει. Το σεξ είναι το βάσανό του. Ο Μπράντον χύνει. Το πρόσωπό του δείχνει πόνο, θυμό και αγωνία. Δεν τον νοιάζει η κοπέλα που γ@μούσε.

Η σεξουαλική πράξη έχει σταματήσει εδώ και καιρό να τον ευχαριστεί και πλέον κακοποιεί τον εαυτό του. Ο Μπράντον δεν φαίνεται ποτέ ξεκάθαρα να υποφέρει. Εξαναγκάζεται να επαναλαμβάνει την ίδια συμπεριφορά ξανά και ξανά. Αν και ίσως μέχρι το τέλος της ταινίας να μπορέσει να νoιαστεί για κάποιον. Δηλαδή για τον ίδιο του τον εαυτό παρότι νιώθει ανάξιος γι’ αυτό.

Ορέστης Μαλτέζος