Ο άνθρωπος που έδωσε ζωή σε κάποιους από τους πλέον αγαπημένους παιδικούς ήρωες, όπως οι Τομ και Τζέρι αλλά και ο Ποπάυ, ο διάσημος σκηνοθέτης, εικονογράφος και animator Gene Deitch δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά σας. Πέθανε το βράδυ της 16ης Απριλίου, στην Πράγα, σε ηλικία 95 ετών, από φυσικά αίτια, έχοντας ζήσει μια μακρά και γεμάτη σε εμπειρίες ζωή.

Γεννημένος το 1924 στο Σικάγο επισκέφθηκε την Πράγα το 1959 με σκοπό να μείνει μόνο δέκα ημέρες. Η μοίρα ωστόσο είχε άλλα σχέδια καθώς ερωτεύθηκε την μετέπειτα σύζυγό του και αποφάσισε να ζήσει εκεί μόνιμα.

Κατά την διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του είχε αποσπάσει πολλά και σημαντικά βραβεία με κορυφαίο το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους για το  «Murno» (1960). Λίγα χρόνια αργότερα θα είναι και πάλι υποψήφιος  για το ίδιο βραβείο, αυτή τη φορά για τις ταινίες του «Here’s Nudnik» and «How to Avoid Friendship». Επιπλέον, το 2004, τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στο animation.

Παράλληλα, κατά την διετία 1961 – 1962, σκηνοθέτησε 13 επεισόδια της αγαπημένης όσο και διαχρονικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Tom & Jerry» αλλά και κάποια του επίσης δημοφιλέστατου «Popeye the Sailor», ήρωες που μεγάλωσαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, δεκαετίες αργότερα, να μεγαλώνουν νέες γενιές παιδιών.