Ο Ennio Morricone, ο Ιταλός συνθέτης που έγραψε τα soundtrack για πάνω από 500 ταινίες, πέθανε σήμερα στη Ρώμη μετά από επιπλοκές που υπέστη μετά από μια πτώση που οδήγησε στο σπάσιμο του μηρού του.

Γεννημένος στην Ιταλία στις 10 Νοεμβρίου του 1928, ο Morricone, που έμεινε στην ιστορία με τον χαρακτηρισμό “The Maestro”, είναι περισσότερο γνωστός για τις στοιχειωμένες, βασισμένες κυρίως στη μελωδία, συνθέσεις του για τα spaghetti western, που τόνισαν τις γεμάτες ένταση σιωπηρές χωρίς διάλογο σκηνές που χαρακτήρισαν το είδος, ιδιαίτερα για αυτά που σκηνοθέτησε ο Sergio Leone.

Δουλεύοντας παράλληλα στη χώρα του αλλά και στο Χόλιγουντ, και γενικότερα όπου τον ζητούσαν, ο παραγωγικότατος συνθέτης που είχε ένα αυστηρό πρόγραμμα στην καθημερινότητά του σύμφωνα με το οποίο δούλευε πάνω στη σύνθεση μουσικής για ένα οχτάωρο κάθε μέρα, κέρδισε 11 David di Donatello – το ανώτερο κινηματογραφικό βραβείο της Ιταλίας, και ήταν υποψήφιος για 6 Oscar, κερδίζοντάς το για πρώτη φορά το 2016 2για την ταινία του Quentin Tarantino, “The Hateful Eight”.

Το 2007 του απονεμήθηκε ένα τιμητικό Oscar για το σύνολο της καριέρας του και την προσφορά του στην τέχνη, το οποίο του παρέδωσε ο παλιός γνωστός του, Clint Eastwood, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη θρυλική τριλογία του Sergio Leone που έκλεισε με το “Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος”, όλες σε συνθέσεις του Morricone.

Μια από τις θρυλικότερες συνθέσεις του ήταν πάλι ταινία του Leone, το “Once Upon a Time in the West”, όπου στην εισαγωγική σκηνή, η μελωδία του soundtrack δημιουργείται εξ ολοκλήρου από αντικείμενα και ήχους που υπάρχουν στη σκηνή, όπως σφυρίγματα, καμπάνες, μαστίγια, ουρλιαχτά από κογιότ, τιτιβίσματα πουλιών, ρολόγια, πυροβολισμοί και γυναικείες φωνές. «Ολων των ειδών οι ήχοι μπορούν να είναι χρήσιμοι για να αποδώσουν συναίσθημα. Είναι μουσική φτιαγμένη από τους ήχους της πραγματικότητας» είχε δηλώσει.

Πέρα από τον Leone, μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες του ήταν με τους σκηνοθέτες Giuseppe Tornatore (“Σινεμά ο Παράδεισος”), Bernardo Bertolucci (“1900”), Edouard Molinaro (“Το Κλουβί με τις Τρελές”), John Carpenter (“The Thing”), Pedro Almodóvar (“Δέσε Με”), Brian De Palma (“The Untouchables”), Franco Zeffirelli (“Αμλετ”), Mike Nichols (“Wolf”), Dario Argento (“Το Πουλί με τα Κρυστάλλινα Φτερά”) και Warren Beatty (“Bulworth”), ενώ η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία σύμφωνα με τον ίδιο ήταν η πρόταση να γράψει το soundtrack για την ταινία “Το Κουρδιστό Πορτοκάλι” του Stanley Kubrick.

Ακολουθούν ενδεικτικά μερικές από τις θρυλικές συνθέσεις του:

 – Για μια χούφτα δολάρια | A Fistful of Dollars (1964)

– Κάποτε στη Δύση | Once Upon a Time in the West (1968)

– Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος | The Good, the Bad and the Ugly (1966)

– 1900 | Novecento (1976)

– Κάποτε στην Αμερική | Once Upon a Time in America (1984)

– Η Αποστολή | The Mission (1986)

– Σινεμά ο Παράδεισος | Nuovo Cinema Paradiso

– Οι Αδιάφθοροι | The Untouchables (1987)

– Ο Θρύλος του 1900 | The Legend of 1900 (1998)

– Το Φάντασμα της Οπερας | Phantom of the Opera (1998)

– Malena (2000)

– The Thing (1982)

– Οι Μισητοί 8 | The Hateful Eight (2015)

Ορέστης Μαλτέζος