Ομοφυλοφιλία: Ένα αρχαίο Κινέζικο μυστικό από το 600πΧ

Μπορεί σας φανεί εξωφρενικό, αλλά από ότι φαίνεται η ιστορία της γκέι κοινότητας δεν ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 1969, με τα γεγονότα του Stonewall. Κι όμως, η ομοφυλοφιλία έχει παρατηρηθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της καταγεγραμμένης ιστορίας του ανθρώπινου είδους και σε κουλτούρες, πολύ αρχαιότερες από την Αμερική. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει πως η ομοφυλοφιλία στην Κίνα ήταν απλά αποδεκτή ως ένα μέρος της καθημερινής ζωής, πριν την ανάμιξη του Δυτικού πολιτισμού.

Παρότι οι μελέτες πάνω στο αντικείμενο διίστανται, φαίνεται πως υπήρχε μια γενικότερη αδιαφορία, όσον αφορούσε τη συμπεριφορά και τους ανθρώπους που σήμερα θα ταυτίζονταν ως γκέι ή queer. Μόνο τους τελευταίους δύο αιώνες παρατηρήθηκε η εξάπλωση της αντι-LGBTQ στάσης.

ancientchinaΥπάρχουν διάφοροι όροι για την ομοφυλοφιλία στην Κίνα, από το «χωρισμένο ροδάκινο» μέχρι το «συμμαχικά αδέρφια», αλλά οι πιο κοινές ονομασίες που ακούγονται σήμερα είναι “tongzhi”, που σημαίνει «σύντροφος» ή “datong”, μια αργκό για τους queer μαθητές. Οι γυναίκες μπορεί να ταυτίζονται ως “lazi” μια διαγλωσσική αργκό του όρου «λεσβία».

Για πολλούς αιώνες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις στην Κίνα δεν θεωρούνταν ως κάτι σπουδαίο ή άξιο αναφοράς. Μια συλλογή συγγραμμάτων από το 600πΧ, περιγράφουν την ανδρική έλξη στο φλερτ. Άλλες μελέτες αναγνώρισαν αρκετούς ομοφυλόφιλους συντρόφους σε άνδρες Αυτοκράτορες, το 200πΧ.

Ο Αυτοκράτορας Ai για παράδειγμα, προσπάθησε να κανονίσει τη ζωή του με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε ο άνδρας σύντροφος του να μπορούσε να κληρονομήσει το θρόνο του μετά το θάνατο του. Από τον Αυτοκράτορα Ai, ξεκίνησε ο ευφημισμός για το κομμένο μανίκι (εικόνα από πάνω). Μια ιστορία λέει πως ο σύντροφος του Αυτοκράτορα κοιμήθηκε πάνω στο μανίκι του Ai, κι έτσι ο Αυτοκράτορας αναγκάστηκε να το κόψει, ώστε να μην τον ξυπνήσει (καρδούλες).

taiwan

Ακόμα και η αμφιφυλοφιλία ήταν αποδεκτή. Υπάρχει μια ιστορία για τον Huo Guang γύρω στο 150πΧ που περιγράφει τον ομοφυλοφιλικό έρωτα και οι λόγιοι Ruan Ji και Ji Kang περιγράφονταν ως εραστές, το 300πΧ. Οι σεξουαλικές τους επιδεξιότητες μάλιστα, περιγράφονταν αρκετά γλαφυρά.

Κατά τη διάρκεια της Ming Δυναστείας, που διήρκησε από το 1300 μέχρι το 1600μΧ, έγγραφα αναφέρουν τα γκέι ζευγάρια με τόσο απλό και αδιάφορο τρόπο, που έδειχνε πως τέτοιες σχέσεις ήταν πολύ κοινές. Φιλοσοφικές σχολές όπως ο Κομφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός, έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον στο να κατακρίνουν ηθικά τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Το να κάνεις όμως έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα Κλασσικά Κινέζικα δεν επιβάλουν φύλο στα άρθρα τους, οπότε τα ποιήματα από εκείνες τις περιόδους ήταν gender-neutral. Η συγγραφή επίσης ήταν περιορισμένη στις ανώτερες τάξεις των μορφωμένων «ελίτ» και το αντικείμενο του σεξ, αντιμετωπιζόταν γενικότερα ως ταμπού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομοφυλοφιλία να πρέπει να συμπεραίνεται, από τα συμφραζόμενα.

Υπάρχουν επίσης ελάχιστα ερωτικά έργα που διασώθηκαν από ιστορικές καθάρσεις. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα λιγότερες εγγραφές για τις γυναικείες σχέσεις.

Οι νόμοι ενάντια στην ομοφυλοφιλία στην Κίνα ξεκίνησαν στη Qing Δυναστεία, που κράτησε από το 1600 μέχρι το 1900μΧ η οποία χαρακτηριζόταν για την κυβερνητική επιτήρηση πάνω στις σχέσεις. Μέχρι τα ξεκινήματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η δυτική εχθρότητα στην queer αγάπη είχε ήδη κατακλείσει την κουλτούρα και τα άτομα LGBT αντιμετώπιζαν παρενοχλήσεις ακόμα και διωγμούς.

Σήμερα η Κίνα συνεχίζει να υποφέρει κάτω από καταπιεστικούς αντι-LGBT νόμους. Παρόλα αυτά υπάρχουν σημάδια προόδου προς μια πιο δεκτική κοινωνία, όπως εκείνη στους αρχαιότερους αιώνες. Η Κίνα έχει αποκτήσει ένα νέο LGBT film festival και η ισότητα στο γάμο, θα βρει σε λίγο το δρόμο της για την Ταϊβάν.

Χάρη στη σκληρή δουλειά λογίων και ακτιβιστών, ίσως μια μέρα οι queer άνθρωποι να μπορέσουν να βιώσουν την ελευθερία, αποδοχή και αγάπη που χαρακτήριζε κάποτε την Κινέζικη ζωή.

Θάνος Βαρνάβας