Τα reunions είναι ομολογουμένως μία πικρή περίπτωση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων καταλήγουν σε κακές κυκλοφορίες, άνευρες ζωντανές εμφανίσεις και μία ευρύτερη καχυποψία από πλευράς των φανς της εκάστοτε μπάντες.

Οι Nebula, ευτυχώς δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δεν έγιναν ποτέ τεράστιο όνομα για να θεωρήσουμε ότι έκαναν reunion «για τα λεφτά» και δεν φαίνεται πως έχουν την ανάγκη να «δρέψουν τους καρπούς» της παλαιότερης δόξας τους.

Μετά από ένα διάλειμμα επτά ετών επανασυνδέθηκαν, το 2017, και κυκλοφόρησαν, φέτος, έναν πολύ καλό δίσκο ( με τίτλο “Holy Shit” ) και δείχνουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά δημιουργική περίοδο κι ας διανύουν το εικοστό έτος της καριέρας τους.

Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του φεστιβάλ Sputnik ο μπασίστας των Αμερικανών heavy rockers, Tom Davies, μιλάει στην efsyn city και μας εξηγεί γιατί το είδος αυτό παραμένει διαχρονικό…

Επιστροφή στη δράση για του Nebula τα τελευταία δύο χρόνια. Ποιες οι διαφορές στη μπάντα πριν και μετά το reunion;

Είναι σαν να βάζεις ένα παλιό ζευγάρι άνετες μπότες, Μοιάζει σαν να παίζαμε με τον Mike (νέο μέλος) πολύ περισσότερο καιρό απ’ ότι έχουμε παίξει στην πραγματικότητα. Τζαμάρουμε αρκετά πλέον, παλιά δεν το κάναμε τόσο συχνά. Μερικές φορές στις πρόβες δεν παίζουμε καν τραγούδια των Nebula, απλά τζαμάρουμε riffs για ώρες.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κρατά έναν μουσικό «ζωντανό»; Τι θα μπορούσε να κρύβει το μέλλον για τους Nebula; Είναι αλήθεια ότι οι πραγματικοί ροκάδες δεν… γερνούν;

Νομίζω ότι το πάθος δεν γνωρίζει ηλικία. Συνεχίζεις επειδή υπάρχει πάντα αυτό το μικρόβιο μέσα σου που συνεχίζει να σε τσιγκλάει. Άλλες φορές η διάθεση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, άλλες μικρότερη, αλλά είναι πάντα εκεί. Είναι μέρος της ταυτότητάς σου οπότε δεν μπορείς να γλιτώσεις. Για το μέλλον των Nebula κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε για όσο καιρό μπορούμε. Θα ηχογραφούμε δίσκους και θα κάνουμε περιοδείες. Έχουμε ήδη υλικό για ακόμη έναν δίσκο, τον οποίο θα ηχογραφήσουμε μέσα στο 2020.

Δεν έχουμε μόνο reunion, αλλά και ένα καινούργιο album. Ποιες είναι οι προσδοκίες για το “Holy Shit”;

Δεν έχουμε καθόλου προσδοκίες για το “Holy Shit”. Είναι πολύ καλό που αρέσει στο κοινό και είμαστε περήφανοι, αλλά δεν μπορείς να ελπίζεις σε πολλά παραπάνω στο τέλος της ημέρας.

Ένας εμπνευσμένος τίτλος θα έλεγε κάποιος. Υπάρχει κάποιο μήνυμα για τους φίλους της μπάντας στον τίτλο ή τους στίχους εν γένει;

Όχι ιδιαίτερα, ο τίτλος του “Holy Shit” ήρθε αφού ο Eddie έφαγε πολλά κουλούρια με χασίσι σε μία πρόβα, γύρισε προς τα εμάς και είπε “Holy Shit αυτός είναι ο τίτλος για το νέο δίσκο”. Δεν σχεδιάζαμε να τον κρατήσουμε αρχικά, αλλά όσο περνούσε ο καιρός νιώθαμε ότι είναι ο κατάλληλος. Οι στίχοι σχετίζονται με τις εμπειρίες μας. Δεν προσπαθούμε να κάνουμε κήρυγμα σε κανέναν, εκτός μόνο να προτείνουμε σε κάποιον να περνάει καλά και να ευχαριστιέται τη ζωή του με όποιο τρόπο θέλει.

Επιστρέφετε στην Ευρώπη και  την Ελλάδα όπου η desert/rock σκηνή είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή. Οι σκέψεις σας;

Είναι σημαντικό που η σκηνή έχει κάνει τόσο καλή επανεμφάνιση. Υπάρχει μια ολόκληρη καινούργια γενιά και η μουσική είναι απίστευτη. Αυτό δείχνει ότι το είδος είναι διαχρονικό.

Παρακολουθείτε τη σκηνή; Υπάρχει μεγάλη αναβίωση του desert/stoner ήχου. Υπάρχουν μπάντες που έχετε ξεχωρίσει;

Κανένας από εμάς δεν παρακολουθεί από κοντά τη σκηνή. Βρίσκουμε συνήθως καινούργιες μπάντες όταν παίζουμε μαζί τους. Οι Kadaver είναι πολύ καλοί και παίξαμε παρέα με τους Samsara Blues Experiment πέρυσι. Είναι εξαιρετικοί και πολύ καλά παιδιά.

Τέλος, ποιο θα ήταν το ιδανικό line up για το απόλυτο desert./ stoner φεστιβάλ;

Προφανώς θα παίζαμε εμείς μαζί με τους Mondo Generator, Monster Magnet, Orange Goblin, Sasquatch, Fatso Jetson, Earthless, The Melvins, Electric Wizard, High on Fire, Fu Manchu και άλλους. Υπάρχουν τόσο πολλές μπάντες που μπορώ να κατονομάσω μόνο όσες μου έρχονται τώρα στο μυαλό. Μόλις ολοκληρώνουνε ένα 11ωρο ταξίδι στο βαν από το Πόρτλαντ στο Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: efsyn.gr