Messiah (Μεσσίας) είναι ο τίτλος στης νέας σειράς του Netflix που έχει κάνει πολύ κόσμο εκεί έξω να παραληρεί και όχι μόνο για έναν λόγο (αν και ναι πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο περί βλασφημίας).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Η σειρά ανήκει στην κατηγορία του πολιτικού θρίλερ αν και με αρκετά μυστικιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά (τουλάχιστον στον τρόπο που Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αντιλαμβάνονται όσα βλέπουν και ακούν).

Όλα ξεκινούν με την εμφάνιση ενός μυστηριώδη, νεαρού άνδρα στη Συρία ονόματι Dajjal, ο οποίος ισχυρίζεται πως εστάλη στη Γη για να παραδώσει ένα μήνυμα από τον πατέρα του (σας θυμίζει κάτι;). Πολύ σύντομα κερδίζει πολλούς οπαδούς ακόμη και στις ΗΠΑ και καταλήγει να αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας από την CIA. Οι διαρκείς ειδήσεις για την τέλεση θαυμάτων, οι αναφορές στους λόγους του κ.λπ. προκαλούν αναστάτωση και ο κόσμος διχάζεται με άλλους να πιστεύουν πως είναι πράγματι ο υιός του Θεού και άλλους πως είναι ένας απατεώνας (και αυτό σας θυμίζει κάτι, δεν μπορεί).

Ας πάμε τώρα στις αντιδράσεις.

Κατά πρώτον πολλοί είναι εκείνοι που φαίνεται να έχουν αναστατωθεί από το trailer υποστηρίζοντας πως η απεικόνιση είναι πολύ ρεαλιστική ενώ άλλοι λένε πως ανατρίχιασαν βλέποντας το βίντεο διάρκειας μόλις δύο λεπτών και άλλοι πως τους κατέλαβε ένα τρόμος. Αρκετοί βέβαια ήταν και αυτοί που έσπευσαν να τρολάρουν τέτοιους είδους αναρτήσεις.

Φυσικά υπάρχουν εκείνοι, πιστοί Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, που αντέδρασαν για θρησκευτικούς λόγους.

Οι μεν πρώτοι υποστηρίζουν πως παραποιείται η εικόνα του Μαχντί. Αυτός αποτελεί μια εσχατολογική μορφή του Ισλάμ που σύμφωνα με την παράδοση θα εμφανιστεί στην Γη και θα βασιλέψει για πέντε, επτά, εννέα ή 19 χρόνια πριν την μεγάλη Ημέρα της Κρίσης και θα αφανίσει το κακό από τον κόσμο. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει αναφορά του Μαχντί στο Κοράνι. Σκεφτείτε όμως πως είναι κάτι σαν την Δευτέρα Παρουσία που υπάρχει και στην χριστιανική παράδοση -και όχι μόνο- και αφορά την επιστροφή του Ιησού τη Γη.

Κατά διαβολική σύμπτωση πάντως, και το όνομα του πρωταγωνιστή μοιάζει πολύ με αυτό του Μαχντί αφού είναι Mεχντί Ντεμπι (γεγονός που περιπλέκει αρκετά τα πράγματα στο μυαλό κάποιων).

Οι Χριστιανοί πάλι εκτιμούν πως αυτή η «μεταφορά» του Ιησού στην σύγχρονη εποχή αποτελεί βλασφημία ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που για λόγους που ποτέ δεν θα καταλάβουμε νομίζουν πως η σειρά αποτελεί ένα προμήνυμα, ένα σημάδι (και έχουν επίσης τρομάξει).

Αν βάλουμε στην άκρη όμως όλα αυτά, υπάρχει και ένας πραγματικά πολύ σοβαρός λόγος (για όσους δεν έχουν εξοργιστεί για τους λόγους στους οποίους ήδη αναφερθήκαμε) που πολλοί συνδρομητές του Netflix διαμαρτύρονται.

Και αυτός έχει να κάνει με το ότι, σύμφωνα με όσους μιλούν αραβικά, το trailer περιέχει ένα τεράστιο spoiler που ίσως να ακυρώνει όλη τη σειρά.

Συγκεκριμένα αν και ο τίτλος της σειράς -που κάνει πρεμιέρα την 1η Ιανουαρίου- είναι «Μεσσίας» το ερώτημα που θέτουν οι δημιουργοί του trailer είναι «Ποιος νομίζετε πως είναι;». Και αυτό φυσικά είναι το μείζον ερώτημα εάν διαβάσει κανείς την υπόθεση.

Το πρόβλημα όμως είναι πως η απάντηση, φαίνεται να δίνεται εξαιτίας του ίδιου του ονόματος που έχει δοθεί στον κεντρικό ήρωα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν την αραβική γλώσσα.

(Ακολουθεί spoiler δεν είναι αργά να σταματήσετε την ανάγνωση).

Το ονοματεπώνυμο λοιπόν του μυστηριώδη άνδρα είναι Al-Masih ad-Dajjal και είναι ευρέως γνωστό σε αραβώνους και μουσουλμάνους. Πρόκειται για μια διαβολική μορφή στην ισλαμική εσχατολογία και αποτελεί το αντίστοιχο του Αντίχριστου των Χριστιανών. Το όνομά του ήρωα (και της διαβολικής φιγούρας) μεταφράζεται ως «o ψεύτικος Μεσσίας», «ο ψεύτης» και «ο απατεώνας».

Έτσι για τους γνώστες όλη η αγωνία για την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του κεντρικού ήρωα μοιάζει να έχει χαθεί.

Αυτό βέβαια μόνο στην περίπτωση που δεχθούμε πως οι σεναριογράφοι έχουν υποπέσει σε ένα τόσο μεγάλο ολίσθημα. Γιατί σαφώς υπάρχει και η άλλη ανάγνωση. Αυτή που θέλει τους συντελεστές να παραπλανούν διπλά όσους παρακολούθησαν το trailer και θα δουν τη σειρά.

Να κλείσουμε γράφοντας πως ο γυναικείος πληθυσμός διόλου δεν πτοείται από όλα αυτά και δηλώνει πρόθυμος να πάει και στην Κόλασ για χατήρι του πρωταγωνιστή.

Πηγή: huffingtonpost.gr