Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η εβδομάδα που «τρέχει» για την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για την άρση της καραντίνας με πιθανότεερς ημερομηνίες την 4η Μαΐου και την 11η Μαΐου.

Αν η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, οι περιορισμοί θα παραταθούν για μία ακόμα εβδομάδα, αφού κανονικά λήγουν στις 27 Απρίλιου.

Παράλληλα αναμένεται η σταδιακή αλλαγή του συστήματος για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις και η αποστολή sms στο 13033.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια.

Για το πότε και πως θα αρχίσει η άρση των περιοριστικών μέτρων, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως ο ίδιος δήλωσε «Παγιώθηκε αυτό που θέλαμε. Φτάσαμε σε ένα σημείο να μετράμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και έτσι το ελληνικό κράτος είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο βήμα το οποίο είναι και το πιο δύσκολο αυτή την στιγμή γιατί θα μας δείξει πόσο βάθος έχει αυτό που υπάρχει αυτή την στιγμή δηλαδή ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, ασυμπτωματικών κλπ στην κοινότητα».

Όπως ανέφερε από τις 4 Μαΐου μπορούμε να περιμένουμε την άρση των μέτρων.

«Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε μια περίοδο 14 ημερών που είναι και η επώαση της νόσου ώστε οποιαδήποτε διασπορά ή διαφυγή έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοση κλπ που συνέβησαν κάτι λίγα τις προηγούμενες μέρες να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Είναι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που μεσολαβεί και νομίζω ότι αμέσως μετά από αυτό θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μέτρων τα οποία θα έχουν στόχο να κρατήσουμε το όφελος που είχαμε μέχρι τώρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δηλαδή την προστασία του συστήματος υγείας που τα καταφέραμε και την προστασία των ευαίσθητων ομάδων».

Τα κλειδιά για την άρση των μέτρων

Όπως ο ίδιος επεσήμανε τα κλειδιά για την άρση των μέτρων είναι τα εξής:

1. Aπόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροη κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

2. Yγιεινή των χεριών

3. Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.

4. Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).

Παράλληλα, σημείωσε πως το κράτος θα κάνει τα εξής:

1. Άμεση διάγνωση σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό  με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα.

2. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι έτοιμα μέχρι και λεωφορειακά έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία.

Έτσι αν αυτό το 14ήμερο τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι αυτά που θέλουμε, θα πάμε πιθανότατα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερη άρση των μέτρων.

Σε ότι αφορά τα σχολεία είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν για την Τρίτη Λυκείου.

Πηγή: ieidiseis.gr